Ελληνικά
 
English

Σχετικά με την εφαρμογή

Η εφαρμογή πραγματοποιεί μορφοσυντακτική αναγνώριση των μονολεκτικών ρηματικών τύπων της Νέας Ελληνικής. Πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή, η οποία προς το παρόν περιέχει δεδομένα μόνο για τους ρηματικούς τύπους που λήγουν σε "-Α" άτονο και σε "-Ν". Κατά συνέπεια παρέχεται αναγνώριση μόνο για τους αντίστοιχους τύπους. Για το άμεσο μέλλον σχεδιάζεται η ολοκλήρωσή της, έτσι ώστε να υποστηρίζεται και η λημματοποίηση των τύπων αυτών. Επιπλέον εξετάζεται η δυνατότητα να συμπεριληφθούν όλα τα διαθέσιμα γλωσσικά δεδομένα σε πλήρη μεταγενέστερη έκδοση, έτσι ώστε να παρέχεται αναγνώριση και λημματοποίηση όλων των μονολεκτικών ρηματικών τύπων της γλώσσας.

Τα γλωσσικά δεδομένα που χρησιμοποιεί προέρχονται από τη διδακτορική διατριβή της Πηνελόπης Λεμπέση η οποία φέρει τον τίτλο "Κλιτικό Σύστημα, Στατιστική Μορφοσυντακτική Αναγνώριση και Αυτόματη Λημματοποίηση της Ρηματικής Κατηγορίας της Νέας Ελληνικής" (Πανεπιστήμιο Marc Bloch, Στρασβούργο, 2006).

Σχεδιάστηκε από τη Σταυρούλα Κρουστάλλη και την Πηνελόπη Λεμπέση, ενώ η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε από τη Σταυρούλα Κρουστάλλη το 2005 στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών της σπουδών στην κατεύθυνση των Προηγμένων Πληροφοριακών Συστημάτων, στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπεύθυνος επίβλεψης της διπλωματικής εργασίας είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Μαρία Γρηγοριάδου, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Γλωσσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας.